Critial Thinking – Information Hygiene, mitt første kurs hos Shokkin Norge

Hei!

Mitt navn er Anna Aurora, og i sommer deltok jeg på mitt første kurs gjennom Shokkin Group Norge: Critical Thinking – Information Hygiene. Kurset fant sted i Madaba, en liten by 40 minutter unna Amman, Jordan. Vi var omtrent 30 deltagere fra seks ulike land: Spania, Norge, Ukraina, Libanon, Polen og selveste Jordan.

67760919_432398314019014_1935631963763245056_n

Reisen til Jordan begynte fire dager før kursstart. Jeg reiste ned med en annen deltager fra Norge, Hanne, og vi avtale at vi skulle møtes for å feriere som turister i vakre Jordan noen dager før og etter kurset – ettersom at vi under kurset ikke ville få tid til å reise og se andre byer. Jeg og Hanne begynte ruten vår med to dager i Amman, og deretter to dager i Petra før vi reiste inn til Madaba hvor vi møtte de andre deltagerne.

SAMSUNG CSC

Jeg kjente så klart på nervøsiteten i det jeg gikk inn dørene til hotellet i Madaba. Å møte Hanne og være sammen med henne hadde gått veldig bra, vi kom godt overens. Men nå var det mange andre mennesker å forholde seg til. Jeg er veldig glad i mennesker, og et svært sosialt vesen, men nervøsiteten smyger seg uansett frem når det er snakk om å bli kjent med 30 nye mennesker. Heldigvis for meg og alle andre, ble nervøsiteten dempet fort i møte med forskjellige, interesserte og hyggelige mennesker. I etterkant er jeg fremdeles litt paff over hvordan så mange så ulike mennesker kan finne en så god tone og ha det så fint sammen på bare to uker. Er det noe som virkelig sitter igjen etter denne turen, så er det følelsen av å lære å kjenne så ulike mennesker og det å trives så utrolig godt sammen med en gjeng du nettopp har møtt.

SAMSUNG CSC

Dag én av kurset gikk til å bli kjent med kursets deltakere. Vi hadde ulike navneleker, icebreakers og aktiviteter. Som tidligere skrevet var deltagerne utrolig enkle å bli kjent med, noe som førte til humor og god stemning fra første stund. Videre hadde vi en omvisning i Madaba. Vi endte besøket hos Madabas eneste bokhandel. En særegen bokhandel hvor frivillige fra ulike steder i verden jobber og bor. Her spiste vi middag, hørte på bokhandlerens historie om hvordan drømmen hans ble til, og så filmen Theeb på utekino i bokhandelens uteplass.

SAMSUNG CSC

De følgende dagene gikk til kursing. Kursingen bestod i hovedsak av muntlige aktiviteter som de ulike deltagerne fra de ulike landene hadde forberedt. De ulike øvingene startet vanligvis med muntlig informasjon rundt temaet, sammen med en god del fakta. Presentasjonen var etterfulgt av aktiviteter hvor deltagerne fikk muligheten til å diskuterer med hverandre, finne løsninger på problemer sammen, og så klart til å dele våre uenigheter og enigheter med hverandre. Vi holdt foredragene og aktivitetene selv: hvert land fikk utdelt ulike temaer og oppgaver som de fordelte på de ulike representantene. Dette førte også til bedre læring ettersom at vi måtte jobbe med temaene, lage presentasjoner om dem – og i tillegg presentere dem på engelsk.

IMG_2988

Temaene vi jobbet med har omhandlet kritisk tenkning, mest i form av hva du ser og leser på sosiale medier. Kritisk tenkning handler ikke bare om kildevurdering, men også om å analysere tekster. Dette ble gjort ved å stille spørsmål ved hvordan en problemstilling blir fremstilt, og hvordan ulike budskap indirekte farger teksten og forfatterens intensjon med selve teksten. Vi tok for eksempel for oss en og samme historie fortalt fra fem ulike synspunkter. Hver gruppe fikk et synspunkt hver, og etterpå skulle vi rangere de ulike karakterene ut i fra hvor «slemme» vi mente de var. Karakterene fikk ulik rangering fra de ulike gruppene, rett og slett fordi vi leste historien fra ulike synspunkt.

IMG_2943

Vi lærte omhvordan kommentarer, fremstillinger og overskrifter samt bilder kan påvirke oss og tenkemåten vår. Hvordan kjønn fremstilles i media – da med vekt på at kvinner vises mye mindre enn menn i positiv setting på verdensbasis. Dette gjelder da gjerne viktige personer og kjendiser, men også i små lokalaviser ser man for eksempel fler menn enn kvinner. Vi har jobbet med media i de ulike landene som var representert i kurset, og drøftet og forklart hverandre de ulike situasjonene og utfordringene vi står ovenfor i våre respektive land.

IMG_2934

Det at vi fikk muligheten til å diskutere de ulike temaene med mennesker fra ulike land og regioner førte også til at diskusjonene ble mer mangfoldige, og de ulike synspunktene mangefasetterte. Dette gjorde læringen og engasjementet større, i hvert fall for meg, men jeg observerte at det påvirket de andre deltagerne på en positiv måte også. Vi fikk et sterkt og godt forhold til hverandre at vi når etter kun én uke skulle si farvel, var det flere som ble veldig triste. Vi hadde det så utrolig fint og kjekt sammen. Jeg håper og ønsker at jeg en gang senere i livet vil møte menneskene igjen, men også oppleve et kurs likt dette. For det var virkelig helt fantastisk og lærerikt, og jeg unner alle og enhver å oppleve noe slik som jeg fikk oppleve i Jordan.

Med kjærlig og kritisk hilsen,

Anna Aurora

65467200_2417479901607733_1912571872034160640_o

65299778_638378166638097_5054876834638856192_n

SAMSUNG CSC

67320686_1752736631526031_8787916577002487808_n