UPDATE, utendørs utveksling, Borjom-Kharagauli, Georgia, 13.- 23. september

UPDATE (Unfold Personal Development through Adventure Training and Education) var et utendørsprosjekt og gruppeutveksling i Borjom-Kahragauli National Park i Georgia, med deltakere fra fem forskjellige land; Georgia, Ukraina, Finland, Norge og Kroatia. Vi var fem fra det norske teamet som reiste, Omar (gruppeleder), Arnout, Pia, Brage og Peter, fire av oss for første gang i Georgia.

42614711_1845437382243160_3809634754601418752_o

En flott gjeng på tur! F.v.: Mary og Irakli fra Georgia, Pia, Brage, Omar og Peter fra Norge.

Vi møtte de andre deltakerne på Freedom Square i Tbilisi, og dro heretter med buss til Eco Hotel i den vakre nasjonalparken Borjomi-Kharagauli. De første dagene gikk i introduksjon, lære hverandre å kjenne og forberede oss på vår kommende ”hike”. Vi snakket om forventninger, hva vi kunne bidra med og hva vi gruet oss til. Vi fikk teambuildingsoppgaver for å bli tryggere på hverandre, og ble inndelt i grupper som skulle planlegge og ha ansvar ulike deler av turen. Food team, Surprise team, Program team og Equipment team. De ulike teamene skulle sørge for alt innenfor sitt område alle de tre dagene av hiken, og vi måtte jobbe effektivt for å klare utfordringen best mulig.

img_9768

Teambuilding og det å bli kjent med hverandre var noen av det vi jobbet mye med de første dagene.

Etter et par dager med god mat, ny kunnskap, hyggelig selskap og masse forventninger, skulle vi ut i skogen og opp i fjellene. Vi startet litt senere enn planlagt, men etter alt av materiell og mat var vi good to go. Vi startet rolig, fikk vendt oss til sekkene og varmet opp, før vi kom til et godt stykke med ganske skarp stigning. Noen ganger føltes det som om oppoverbakkene aldri skulle stoppe, men den vakre naturen gjorde godt og vi motiverte hverandre. Gruppa hadde en plan B dersom det ble stygt vær eller hvis det oppsto noe uforventet, men selv om høydemetrene ikke var beregnet med i strekningsberegningen, var vi innstilt på å fullføre sammen og følge den opprinnelige planen. Da vi nærmet oss første campsted var de fleste ganske sliten og lei, men en fin solnedgang og gode pauser ga motivasjon til å fortsette. Det var deilig å komme frem, men vi var en sliten gjeng og det tok tid før teltene og maten kom på plass. Vi fikk relativt tidlig i seng og det var deilig å legge seg i posen, for en god natts søvn (for noen).

For de som ville, startet dag 2 kl. 04.45, for å gå topptur og se på soloppgangen. Vi hadde en fantastisk morgen i de vakre georgiske fjellene, på ca. 2000 moh. Vi delte på litt rosiner og sto lenge på toppen for å nyte synet av solen og tåken som falt innover fjellene.

42653161_743768892638151_8305312331974311936_n

Flott utsikt for var beløinningen for de som sto tidlig opp. «Mest fantastiske utsikten jeg har sett» sier Pia.

Vi gikk tilbake og spiste frokost med resten av gruppa. Havregrøt med sukker og kanelt hadde aldri smakt bedre! Før vi dro videre hadde vi refleksjonsoppgaver, både med hele gruppen og i teamene. Vi lærte raskt viktigheten av å reflektere over prosess og opplevelser.

Vi pakket campen og gikk videre til neste camp. Denne turen var litt kortere enn dagen før, vi trengte å lade batteriene litt. Det ble en rolig dag med matlagning, bålkos og nye refleksjoner. Vi fikk oppgaven ”Mission Impossible” fra noen av gruppelederne, hvor vi blant annet laget en egen sang for gruppa og ble enda bedre kjent med hverandre.

IMG_0244.jpg

Her er den georgiske gruppen som var med på prosjektet. De tok godt vare på resten av gjengen og delte også mye fra sin kultur under utvekslingen.

Siste turdag skulle vi stige ned nesten 1000 høydemeter på få kilometer. Det var svært bratt, men ble en fin tur med flere fantastiske utsiktspunkt utover fjellene og skogen. Det var deilig å være på tur, men om ikke enda deiligere å komme frem til Bakuriani, hvor vi skulle bo de kommende dagene, og bygge en mer varig camp.

Etter å ha satt opp teltene for siste gang, bygget et stort bål og spist, møttes vi rundt bålet og gikk sammen ut i skogen. Der ble vi satt av en etter en, og lå alene i mørket i en time. Det var en både utfordrende, spennende og givende opplevelse, hvilket vi allerede har fått mye av på UPDATE.

42604142_165449401062459_597031124505460736_n

Arnout, en av de norske deltagerne hadde det veldig fint på tur. Han var veldig fornøyd med sin første opplevelse på prosjekt med Shokkin Norge.

Første dag i campen starten med en svært god ute-frokost rundt bålet. Det var deilig å ikke skulle videre om morgenen, selv om vi hadde veldig fine dager på tur! Vi startet rolig med ulike refleksjoner, både i gruppa og alene. Utover dagen fikk vi selv komme med innspill til aktiviteter, og hadde blant annet yoga, rafting og tur til en liten kirke i nærheten. Det var  deilig stemning i campen, vi slappet av og utnyttet den fine naturen. Om kvelden hadde alle landene hvert sitt kulturelle innslag. Det ble laget et stort midtsommar-bål, vi fikk prøve oss på kroatisk slipsknytting og smake på mye forskjellig godteri. Selv delte vi ut snacks og fortalte en norsk barnefortelling, selvsagt med oversettelse og god innlevelse 🙂

img_9953

Georgia ❤

Dagen etter hadde vi en del teori, med kommunikasjonsmetoder, gruppedynamikk og lederstiler. Vi tok hver vår personlighetstest, og ut fra resultatene fikk vi både informasjon og utfordringer om de ulike typene, og ble satt i grupper utifra denne. Alle gruppene skulle løse samme oppgave, og det var både morsomt og interessant å se forskjeller på hvordan de ulike typene jobbet sammen, og samtidig få snakket om teorier og kjennetegn ved ulike personlighetstyper.

Senere fikk vi opplæring i såkalte «hard skills», både grunnleggende livredning, hvordan være forberedt på tur samt psykologi og snakket om ulike krisesituasjoner.

Alt i alt en svært lærerik og givende dag! Siste kveld ute ble tilbragt rundt et digert bål med musikk og pinnebrød. Vi nøt det siste utendørs i hverandres selskap! 

Dagen i campen startet som vanlig med luksusfrokost rundt bålet. Det var trist å allerede skulle forlate den flotte naturen og fine leirplassen.. Vi pakket sammen alt, ryddet leiren og hadde en siste refleksjonsoppgave. Alle deltakerne skulle blant annet få sitt eget tre i området, som ble utdelt av vår refleksjonsparner for så å lete opp treet selv. Da var det tid til å reise tilbake til Eco Hotel i Bakuriani, plassen hvor hele eventyret startet. Vi gledet oss til en varm dusj og gode senger! På kvelden ble det arrangert «Passion Night», hvor vi fikk muligheten å være delta i små seminar, organisert av deltakere og gruppeledere. Det var alt fra tegnekurs til utendørsteori og tips knyttet til management.

img_9993

Her bodde deltagerne i telt under deler av utvekslingen, i den majestetiske georgiske naturen med fjell på alle kanter.

På vår siste dag i Bakuriani fikk vi mer vite om Erasmus+ programmet, hvordan man kan søke, organisere og strukturere for å lage et eget prosjekt.. Vi ble delt inn i grupper og fikk i oppgave å lage våre egne prosjekthypoteser, som skulle presenteres på slutten av dagen. Det var svært lærerikt, og vi fikk blant annet høre om potensielle prosjekt knyttet til bærekraft, fotografering og hjemløshet, økologisk landbruk også videre.

Til slutt skulle vi ha en siste evaluering av utvekslingen og vi måtte si farvel til våre nye venner og bekjente. Det var trist å dra, og ble en tyngre avskjed enn forventet. Vi dro hjem med mange nye inntrykk og mye kjærlighet, både til deltakerne, prosjektet og ikke minst Georgia! ❤ 

img_0265

Omar, den norske gruppelederen, var storførnøyd med prosjektet og den norske gruppen han hadde med på tur til Georgia.

Prosjektet gjennomføres med støtte fra Aktiv Ungdom og Erasmus+ programmet.