No Hate Bootcamp! Dworp, Belgia

I slutten av juli var det igjen duket med for et nytt prosjekt! Denne gangen i Belgia, Dworp – litt utenfor Brussel. Prosjektet denne gangen var opplæringskurset ”No Hate Bootcamp” i samarbeid med den belgiske organisasjonen We Speak Love. På dette kurset var vi 30 ungdomsarbeidere fra åtte land (Belgia, Georgia, Italia, Moldva, Portugal, Armenia, Polen og Norge), hvor Shokkin Norge hadde med tre deltagere og en kursleder. Prosjektet i seg selv består av 3 faser, og dette kurset var da fase 1. De resterende fasene er: Fase 2: Lokale aktiviteter i landegrupper. Her har Ali og Caroline jobbet med en podkast, som kan høres her: Fremmedfrykt. Fase 3 foregår i Misaktisieli, Georgia fra 1. – 7. Oktober. Fra Shokkin Group Norge var kursleder Marit Moberg og deltagere Ali Hamza Ahmed, Caroline Stene og Yaman Almahamid.

37331085_2072291106356209_751657995930173440_n

Målet med prosjektet var å lære om hatprat, hathandlinger og hvordan man kan arbeide for å bekjempe hatprat både via sosiale medier, men også generelt i hverdagen. Viktige temaer innenfor dette som vi også jobbet med og diskuterte er diskriminering, rasisme, rettigheter, stereotyper og fordommer. Vi utarbeidet metoder for å bekjempe hatprat og forstå hvordan man skal håndtere det på best mulig måte. Men vi hadde også en stor del ang. kommunikasjon oss i mellom, hvor vi diskuterte og utvekslet erfaringer med hverandre. Prosjektet er en del av No Hate Speech Movement som er startet av Europarådet.

37753406_2076543752597611_8421064973366591488_n

Den vakre skogen på Hanenbos er et perfekt sted for ikke-formell utdanning Vi har brukt tid i de grønne omgivelsene som lærer om menneskerettigheter, diskriminering og hatefortelling, og vi har gjort refleksjoner, teambyggingsaktiviteter og skapt «problemskogen». I problemskogen delte vi oss og lærte mer om problemene med hatespråket i våre land. Hvem er målgruppene av hatespråket? Hva er røttene til hatespråket, og hvilke konsekvenser har det for enkeltpersoner og samfunnet? Dette var noen av spørsmålene som ble besvart i den magiske problemskogen

37672610_2074470662804920_3116998203547844608_n

I den tredje dagen av No Hate Bootcamp dro vi til nasjonalkontoret Erasmus+ i Brussel, og vi møtte aktivister i menneskerettigheter og #Nohatespeechmovement. Vi diskuterte pedagogiske verktøy for å øke bevisstheten om hat og hatets tale og fikk vite noen eksempler på hva som gjøres. Til slutt hadde vi et verksted om å analysere bilder om hatspråk i sosiale medier. Om kvelden møtte vi opp for å spise middag i lokal restaurant. En lang dag med mye ny informasjon!

22. juli er ikke bare en spesiell dag for Norge og mange nordmenn. Det er den Europeiske merkedagen for ofre som er utsatt for hatkriminalitet. Dette ble markert og belyst av oss på ”No Hate Bootcamp” på flere måte. Det ble laget en flashmob i Brussel sentrum, med påfølgende intervjuer med flere som var vitne til flashmoben. Der fikk vi mange tilbakemeldinger på folks personlige opplevelser med ”hate” og ”hatecrime”.

38022284_10216388209120862_6793636770387853312_n

Flashmob for å markere 22. juli

Det ble også laget en film, som ble publisert på ”No hate movement” sine sider og delt via sosiale medier. Filmen kan man se her No Hate Speech Projects. Yaman fra Norge laget en kjempefin og tankevekkende podkast, «What is your name?», sammen med Tiko fra Georgia. Den kan du høre her: What is your name? Det ble også laget andre bildekollasjer, ulike småfilmer, podkast med mer. Vi så også en dokumentar om 22.juli som gjorde sterke inntrykk på flere i gruppen, som også førte til interessante diskusjoner med ulike perspektiver oss i mellom. Slike diskusjoner synes vi er kjempeviktige når man jobber med hatprat og diskriminering. Det å få handlingene som ble gjort så sterkt presentert vekker mange følelser. Her er noen ord fra de norske deltagerne Yaman og Ali og deres tanker rundt prosjektet.

Ali Hamza Ahmed:

«No hate bootcamp var et utrolig spennende og lærerikt opplegg. Jeg ble kjent med utrolig mange flotte mennesker og tar med meg mye kunnskap. Det jeg likte spesielt godt var at jeg fikk en innsikt i hvordan tvers av landegrenser i Europa så har man fortsatt utfordringer som en kunne trodd man hadde lagt igjen for flere tiår siden»

Yaman Almahamid: 

«It was a great experience, meeting people from different cultures with a different experiences ,being in this course gave an opportunity to rethink about many attitudes and values in terms of discrimination , it was a good opportunity to share my stories and experiences.»

Vi takker for denne ganger og ser veldig frem mot å møte alle igjen i Georgia i oktober for den siste fasen.

37997764_2082851098633543_5021457758533189632_n

Siste dagen! Alle fikk udelt sitt Youthpass for å ha fullført den første delen

Her kan du lese om lignende prosjekter, om den offisielle No Hatespeech Movement, og om den norske bevegelsen Stopp Hatprat.

Hilsen fra Caroline 🙂