I’m not racist, but… Utveksling i Itri, Italia

Midt i juli tok Isan, Nina, Raafat, Amr, Camilla og Hanna turen til Itri, en liten by mellom Roma og Napoli, for å delta på prosjektet “I’m not racist – but…”, hvor 36 unge fra fem land (Italia, Nederland, Finland, Estland, Sverige og Norge) bodde og levde sammen i åtte dager. Prosjektet hadde som mål å la ungdom møtes, diskutere og samarbeide for å redusere hverdagsrasisme. Dette skulle gjøres gjennom såkalt “storytelling”.

I'm not racist but

Dette er noen av de 36 deltagerne som var med på prosjektet «I’m not racist, but..» Foto: Erik Karlsson

I'm not racist but

Det ble knyttet bånd og vennskaper på tvers av kulturer og land. Norske Isan fikk mange gode venner under prosjektet. Foto: Erik Karlsson

I'm not racist but

Den norske deltageren Raafat sammen med noen av de andre deltagerne i den vakre byen Itri ved den italienske vestkysten. Foto: Erik Karlsson

Vi lærte om ulike måter man kan bruke storytelling på; gjennom fortellinger, teater, film, musikk eller annet, og noen arbeidsøkter gikk nærmere inn på enkelte av disse. Selve prosjektets oppbygging var ganske direkte og rett på sak, men utbyttet vi satt igjen med etter disse dagene var langt fra ventet. Vi fikk være del av en utrolig fordomsfri gjeng, hvor alle ønsket å bli kjent med alle. Vi fikk høre sterke historier fortalt under en stjerneklar Melkeveien, med olivenlundene som nærmeste nabo. Historier som forklarer hvordan mennesker formes og blir til – vi påvirkes av hva som skjer oss, og vi kan påvirke hverandre. Det er nettopp derfor slike prosjekter er så viktige!

I'm not racist, but

Nina fra Norge hadde skrevet et dikt som hun fremførte under utvekslingen. Her er hun på scenen sammen med Camilla som også er fra Norge. Foto: Erik Karlsson

Her kommer noen ord om dette fantastiske prosjektet, som fikk oss alle til å tenke litt nytt, skrevet av den norske deltageren Amr:

I'm not racist, but

Amr forteller om sin opplevelse: «It changed me and it made my life!» Foto: Erik Karlsson

«I’ve been in Italy for almost ten days and it was fun to join the new project with Shokkin Group Norge called «I’m not racist, but…» There were a lot of different nationalities from six countries. It was fun to laugh with Africa, dance with Estonia, learn a lot about theater from Finland, hear a lot of stories from life in Sweden and the Netherlands, have fun with the Italians. And to meet fantastic people telling me about philosophy and art! It was a successful project with excellence. We were like a family that we have known for years. This project has taught me that there are many people who need to smile and that the help is not money – and that there is a lot of racism that we do without feeling that we are doing it. The project taught us that life goes on, and we have to think for ourselves, without our brothers everywhere … with all humanity I must say that this project changed me and made my life! Thnx Shokkin group for giving me this chance to make my life better with new family I love u all!»

Im not racist, but

Gruppebilde må man ta! Her er hele gjengen samlet. Foto: Erik Karlsson

Im not racist, but

Hanna og Camilla, begge fra Norge, med budskaper de ønsker å dele med resten av oss. Foto: Erik Karlsson

Im not racist, but

Hanna fra Norge: «We are the world» Foto: Erik Karlsson

Isan har laget en video fra prosjektet, den kan du se her:

Vi vil få rette en takk til alle de som var med på å gjennomføre prosjektet. En stor takk til våre partnerorganisasjoner, da spesielt Esplora fra Italia som var verter og koordinatorer på dette prosjektet, og selvfølgelig Erasmus+. Det har vært en kjempespennende opplevelse for oss som organisasjon og for de norske deltagerne.

Im not racist, but

Samtaler med de andre deltagerne, om både stort og smått er en stor del av slike utvekslinger, så også denne gang. Her ser vi Amr i samtale med noen av de andre deltagerne. Foto: Erik Karlsson

I'm not racist, but

Smil og latter var det mye av under uka vi hadde sammen. Her ser vi norske Nina. Foto: Erik Karlsson

Im not racist, but

Vi lærte mye om hverandre og hverandres kultur, og alle bidro med sine historier og fortellinger under hele uken. Foto: Erik Karlsson