#ACTLAB, Del 3: podkast i Trysil!

For en uke og FOR en gjeng! Den 17. februar ble Villa Sole i Trysil sentrum fylt opp av 30 ungdommer fra Finland, Polen, Armenia, Georgia og Norge for å fullføre det tredelte prosjektet #ACTLAB – del 3. Prosjektet #ACTLAB – Creative Activism Laboratory har som mål å eksprementere på ulike kreative kunstformer vi kan bruke til å belyse problemstillinger knyttet til menneskerettigheter. På prosjektet’s blog kan du lese mere om hele prosjektet og de tingene vi har produsert, for eksempel podkastene vi laget i Trysil. Fra Shokkin Group Norge deltok Christina Storbakken, Omar Msto, Raafat Haska, Yaman Almahamid, Mariell Vesterås og Marit Moberg (gruppeleder).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hele gjengen samlet utenfor rådhuset i Trysil

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den første dagen hadde vi introduksjon til prosjektets læringsmål og hva vi skulle fokusere på under nettopp denne delen i Trysil. Her presentert av den norske gruppelederen Marit.

Tidligere har vi vært i Armenia hvor vi jobbet med fotografering og i Georgia hvor vi lagde noen praktfulle kunstverk ved bruk av graffiti. Dette er for å vise at man kan bekjempe problematikker i verden på flere ulike og kreative måter.

Temaet for utvekslingen i Trysil var digital storytelling, og vi skulle fokusere på podkast som en måte og være aktivister og nå ut til folk på. Vi fikk besøk av Peter Daatland fra Radio Frekvens, som holdt kurs om podkast for deltakerne. Deltakerne fikk i oppgave å lage en podkast om menneskerettigheter. Disse skulle vises fram på utstillingen vi holdt i Vestibylen Kafe på fredagen. De ferdige podkastene kan høres her på soundcloud.

I løpet av en nokså lang dag ble det produsert flere ulike historier som vi alle fikk høre samme kveld. Jeg må si at jeg er dyktig imponert over hva disse folka fikk til i løpet av en dag (mens jeg var på kjøkkenet of forberedte både lunsj og middag), det var så mye bra de viste frem denne kvelden. Utover uken arbeidet vi videre med å finpusse disse, samt forberede resten til utstillingen på fredag. Noen jobbet med dekorasjoner, mens andre jobbet med å montere bilder og avbildninger av graffitien slik at vi også kunne vise frem dette på utstillingen.

20180220_105101

Podkastworkshop med Peter Daatland fra Radio Frekvens

20180220_161546

De georgiske deltagerne Dato, Sophio og Nino innspiller deler av sin podkast

20180220_161313

En liten pause i workshopen. Her ser vi Sofia froa Finland og Tatev, Artur og Vazgen fra Armenia.

20180220_162331

Mens de andre jobbet med podkast lagde de norske deltagerne Christina og Mariell elggryte til stor begestring fra deltagerne.

Som vanlig på prosjekt er det ikke bare jobbing. Vi hadde det også veldig mye gøy, og fra undertegnedes ståsted var nok #ACTLAB Olympics et høydepunkt. Når halve den norske gruppa er tryslinger og litt vel over seg interessert i OL, følte vi at det var en artig måte å få vist fram vinter-Trysil på. Vi delte deltakerne inn i landslag, og sammen skulle de komme seg gjennom fem øvelser; Jetski – løp, potet-slalåm, ake-stafett, pil kasting og sist, men ikke minst sparkstafett. Det er forså vidt bare en ting å si om denne aktiviteten; WOW! Jeg har aldri sett så stor entusiasme og konkurranseinstinktet kom fram hos alle deltakerne, og at våre eminente graffiti- kunstnere Pete og Marko fra Finland laget vår egen #ACTLAB OL-logo satte standarden. Spark-stafetten var et absolutt høydepunkt, og vi frykta en stund at noen ville bli skadet. Latteren og jubelen satt løst hos alle, noe arrangørene satte ekstremt stor pris på! Når lekene var ferdige, ville folk fortsette med aking og leking i snøen. Oppsummert var det en fantastisk god dag!

20180221_164115

Vi hadde alle en kjempearti dag med #ACTLAB winter olympics arrangert av de norske deltagerne. Det ble en stor suksess med mye lek og moro. Vi hadde også vår egen logo laget av våre graffiti eksperter

IMG_1427

De norske deltagerne Mariell, Marit og Christina hadde også en kjempefin dag, og tok også noen runder på akebrettet.

For meg ble det første gang som deltager på dette tredelte prosjektet. Det å komme inn som ny i en allerede såpass sammensveiset gruppe er ikke alltid lett. Når det er sagt, så skal denne gjengen som besøkte Trysil ha all ros for å være snille, gode, inkluderende og kreative. Man følte seg aldri utenfor, noe som gjør dette med Shokkin Group så spesielt i mine øyne. Det er en for alle, og alle for en! Når man i tillegg er en del av vertskapet og ikke får deltatt som vanlig på et prosjekt, er det godt å være rundt så fine mennesker som inkluderer deg i gruppa.

På tross av mye jobbing og lange dager, delte vi mange gode måltider sammen denne uka. Hver kveld hadde ett land ansvaret for middagen, noe som ga oss mye deilig og forskjellig mat. Vi hadde jo selvfølgelig Intercultural evening, hvor alle hadde med «smaksprøver» fra sitt land. Det var så mye godt på de bordene, og vi ble så mette!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forberedelser til intercultural evening med mat fra alle verdenshjørner.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den norske gruppen laget rømmegrøt og eksotisk kylling med grønnsaker fra Syria. Vi serverte også kvikklunjs og kjeks med brunost til dessert

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sofia fra Finland er spent på maten hun får servert.

Vi fikk en liten nedtur på fredagen, når det kom lite folk på utstillingen vår, men vi skal ikke henge med hodet for det. Gjengen i #ACTLAB har gjort en fantastisk innsats og produktene fra disse prosjektene er så flotte. Uansett, så er det det vi gjør sammen under prosjektene som nytter mest – vi tar vare på hverandre.

Den tredje og siste delen av prosjektet ble en suksess og vi har alle lært mye nytt om både menneskerettigheter, hvordan lage podkast, ulike måter å drive aktivisme på og ikke minst en hel del om hverandres kulturer og hvordan vi kan samarbeide på tvers av landegrenser. Mange vennskaper har også blitt skapt og vi er blitt en skikkelig sammensveiset gjeng. Det ble felt noen tårer under siste samling på prosjektet hvor alle delte sine siste ord med hverandre. Det er også derfor vi har startet planleggingen av #ACTLAB del 4, som vi håper blir godkjent, slik at vi kan møtes igjen. Vi avsluttet det hele med fest til den tidlige morgenen før alle dro hver til sitt land.

//Mariell 

 

Her er litt bilder fra utstillingen på Kafe Vestibylen.

IMG_2016

IMG_2013

IMG_2001

IMG_1963

28555191_10160000458200456_226512462_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prosjektet gjennomføres med finansiering fra Erasmus+ programmet og det norske nasjonalkontoret Aktiv Ungdom. Shokkin Group Norge er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet sammen med våre partnerorganisasjoner Youth for Peace and Equality, Olemisen Balanssia Ry, Armenian Youth Leage og Fundacja Instytut Spraw Rodziny. Vi ønsker å rette en stor takk til alle samarbeidspartnere og deltagere.

Her er link til prosjektets blog: www.actlab.info