#ACT LAB, Del 2: Graffiti i Georgia

Einar Skjæråsen dikt, ‘frihet’ på både engelsk og arabisk, enhjørninger, dansende dyr, tetris med sjulte budskaper på grunn av streng sensur fra myndighetene er alle sammen motiver som du nå kan finne i Tbilisi’s undergrunn. Graffitikunst ble med stor glede, entusiasme og kreativitet brukt til å spre nye ideer i Tbilisi’s gater, samtidig som vi også opplevde sensur fra det politiske hold og hadde begrenset ytringsfrihet under vårt #ACTLAB prosjekt. Alt dette kan du lese mere om i dette bloginnlegget skrevet av de norske deltagerne på prosjektet.

IMG_9738.jpg

Tryslingen Marit dekorerte undergrunnen med ett Einar Skjæraasen dikt som handler om att vi må ta vare på naturen og det som er svakere enn oss selv.

#ACTLAB – Creative Activism Laboratory del 2 fant sted i Rustavi, Georgia, en halvtimes tid fra hovedstaden Tbilisi, den 22.- 30. september 2017, og samlet 30 unge fra fem land (Georgia, Armenia, Polen, Finland og Norge). Fra Norge hadde vi seks deltagere med: Omar Msto, Yaman Almahamid, Malek Al Askar, Rajai Al Jamous, Isan Maher og Marit Moberg. Dette var andre del av prosjektet som handler om kreativ aktivisme, menneskerettigheter og sosial forandring gjennom forskjellige kunstformer. Denne gangen jobbet vi med graffiti, som er ett utrolig spennende og undervurdert verktøy for ta opp ulike problemstillinger i samfunnet og å spre ett budskap man vil ut med.

IMG_9590.jpg

I full gang med våre kunstverker.

Sensur og mangel på ytringsfrihet

Georgia er ett fantastisk land, men dessverre er det også mange ting som ikke fungerer som de gjør her hjemme i Norge. Ett av probleme i det Georgiske samfunn er mangel på ytringsfrihet og sensur av opposisjonen og politiske meningsmotstandere. Det er også mange temaer man ikke kan snakke høyt om og ta opp, og dette gjelder spesielt temaer de unge ofte er opptatt av og synes er viktige å ta opp. Noen av temaene som er sensitive i det Georgiske samfunnet og forbundet med stor risiko å snakke om offentlig er kritikk av politikere og det politiske systemet, kritikk av den makt kirken og prester har, og ikke minst homofili og LGBTQ bevegelsens rettigheter. Denne sensuren gjaldt også for oss, og spesielt ettersom vi samarbeidet med Tbilisi’s Byråd, som ga oss den offisielle tillatelsen til å spraye graffiti i undergrunnen ved en av hovedknutepunktene i Tbilsi. Vi måtte sende sketsjer til godkjennelse på forhånd og vi hadde noen som hele tiden fulgte med på det vi gjorde og til og med prøvde å stoppe ett av motivene vi laget.

Vi ble derfor nødt til å være kreative for å spre mange av de budskapene vi gjerne ville, og våre kunstverker inneholder derfor en rekke skjulte budksaper knyttet til LGBTQ rettigheter (som er nærmest ikke-eksisterende i Georgia) og kritikk av nettopp den sensuren vi opplevde fra det politiske hold. I tillegg til mange andre samfunnsmessige problemstillinger som det er greit å ta opp, knyttet til f.eks forurensing og byutviklingen i Tbilisi, kvinners rettigheter, dyrenes rettigheter og økt bevissthet om vår rolle i samfunnet. Det var en veldig spennende å lærerrik prosess å være med på, og vi som kommer fra det norske samfunnet fikk kjenne på kroppen hvordan det er å bli begrenset i sin ytringsfrihet, noe man i mange land opplever og lever under hver dag. Det var ganske spesielt, men vi er alikevel glade for at vi fikk oppleve hvordan det er for unge fra andre land.

IMG_9658

Her er ett av kunsverkene med skjulte budskaper til støtte for LGBTQ- bevegelsen. Disse trekantene er nemlig ett symbol som er mye brukt innenfor dette miljøet, men ikke kjent av så mange. Og tydligvis ikke av de lokale myndighetene, for de godkjente sketsjen til dette kunstverket, uvitende om hva det egentlig inneholdt. Laget av Ina fra Finland

IMG_9599.jpg

Vi hadde fått tildelt en stor tunnel av Byrådet i Tbilisi så det var masse plass å boltre seg på.

Deltagerne forteller

Tre av deltagerne på del 2 av #ACTLAB – Creative Acitvism Laboratory, Omar, Yaman og Malek, forteller om sin opplevelse med å lage graffitikunst i Tbilisi i Georgia sammen med 28 andre unge og hva de lærte på prosjektet.

OMAR:

For å bli del av Shokkin International det betyr at jeg skal lære og gjøre masse ting og det akkurat derfor hva jeg vil. For meg det var spennende å vite mer om graffiti Og møte nye mennesker fra forskjellige land, med forskjellig bakgrunn og kultur. ACTLAB var vellykket prosjekt fordi vi hadde emner er veldig interessert for alle deltakerne (Aktivisme, Menneskerettigheter og Graffiti og street art ). På dette projektet har jeg  lært veldig mange nye ting, om andre land og hvordan systemet fungerer for dem og hvilke problemer de har. Jeg har tenkt hva vi kan gjøre som unge mennesker, og denne gangen brukte vi graffiti og street art fordi det er den en fin måte vi kan kommunisere med andre. Hver person har forskjellige kunnskap og erfaring og derfor var det viktig og spenende for oss å få dette på veggen, for å dele hva vi mener, så de lokale kan få inspirasjon til å begynne forandringene. I Georgia var det vanskelige teamet vi ikke kunne snakke om, eller jobbe fritt med de temaene vi ville, men gjennom graffiti var vi i stand til å sende noen skjulte meldinger til folkene som trenger det. Dette var opplevelsen jeg hadde.

IMG_1329.jpg

I TBILISI: Omar og resten av #ACTLAB gjengen planlegger de neste dagene, hvor veggene du ser i bakgrunnen skal gjøres om til våre kunstverker.

IMG-0920.JPG

OMAR: Omar i prosessen med å ferdiggjøre sitt kunstverk, som reflekterer den økente urbaniseringen og kommersialiseringen av Tbilisi. Dette er noe som opptar de unge i byen i høy grad, de ønsker seg nemlig en grønnere og mindre forurenset by.

YAMAN:

My name is Yaman Almahamid. I’m a participant in ACTLAB project second phase in Georgia. For me it was totally new experience, especially the graffiti topic. I didn’t think about graffiti before and how it can have a social effect. Before that I thought it is just painting nice things and colors on the wall, but during the project I learned that graffiti is a special kind of art, and a special way to spread your message or ideas with other. Everybody can do it and you don’t need a big skill. For me now I have the basics to start, so I will keep going in graffiti, it will be the tool to send my message to my society. My review about the ideas we discussed during the project about human rights were interesting and the topics that are included in it. Because i believe that a picture is worth a thousand words. They were amazing days with new experiences, new skills, and new knowledge.

IMG_1480.jpg

FORBEREDELSE: Yaman og Sophio fra Georgia i full konsentrasjon. Her er det stensiler som senere skal bli til graffiti som forberedes.

IMG_9731

YAMAN: Yaman’s graffitikunst i Tbilisi’s undergrunn. Til venstreser du ett av kunstverkene som tar opp sensur og til høyre er der fokus på dyrenes rettigheter.

MALIK:

I learned how to make graffiti it was very interesting for me. Before I went to ACTLAB project I had no idea or any experience about graffiti and street art but after I done it now I got very nice experience, I mean I gained extra skill, mostly I liked the idea of how to include hidden messages by graffiti. We used graffiti on the walls to express and spread human rights in all societies and cities. Through this we can raise the mental awareness of children and young people so they can be free and equal regardless of gender, color, religion or nationality. When we draw on walls we give a beautiful appearance to the city. Mental awareness is included in the graffiti on the walls. I think we can spread it out to our society by teaching the kids and friends whom have no idea what it is and keep doing it everywhere it can affect our societys by making messages to other people about the situation in society.

IMG_1559

MALEK: Malek hadde en kjempelærerrik og spennende uke i Georgia og lærte mye nytt om graffiti som verktøy for å ta opp sosiale problemstillinger.

Her kan du se video fra forberedelsesprosessen laget av Isan, en av de norske delatgerne på prosjektet: https://vimeo.com/247185520

Her er flere bilder av noe av graffitikunsten vi laget i Tbilisi’s undergrunn: 

IMG_9671

FREEDOM: Dette flotte kunstverket som også inneholder referanse til kvinners rettigheter er laget av Tomi fra Finland.

IMG_9725

GAME IS ON: Kan du se hva som skjuler seg i dette kunstverket? Kan du se hvordan brikkene i regnbuens farger faller på plass? 170513 er heller ikke ett tifeldig tall, men 17. Mai 2013 er en helt spesiell og viktig dag i Georgia når det kommer til LGBTQ-rettigheter (eller mangel på rettigheter).  Laget av Irakli fra Georgia og Edyta fra Polen.

IMG_9594

THINK. RESPEKT. SPEAK: Tenk før du snakker. Laget av Ola fra Polen.

 

IMG_9620

SHINE UNICORN SHINE: Ina fra Finland er hjernen bak denne flotte kreasjonen med ganske tydelige regnbuefarge-referanse… Men dette skjønte nok ikke de lokale myndighetene.

IMG_9760

FENGSEL: Laget av Pete fra Finland.

Prosjektet er ett samarbeid med fem ungdomsorganisasjoner: Olemisen Balanssia (Finland), Fundacja Instytut Spraw Rodziny (Polen), Youth for Peace and Equality (Georgia), Armenian Youth League and Shokkin Group Norge. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Erasmus+ og Aktiv Ungdom.

IMG_9740

PARTENERE: Her kan du se logoene til alle partnere og sponsorer av prosjektet.