#ActLab – Creative activist laboratory, Del 1

Første del av Act Lab fant sted i den lille byen Tsaghkadzor i Armenia, 23-30 sept. Vi var fem deltagere pluss gruppeleder fra Norge, og de som reiste var; Fatma Mejalli, Marit Moberg, Malek Al Askar, Yaman Almahamid, Isan Maher og Christina Storbakken. En internasjonal og veldig fin gjeng, og i tillegg var det 25 andre deltagere fra Armenia, Georgia, Polen og Finland. Den første dagen ble brukt til å bli kjent med alle i gruppen, vi hadde en del leker for å lære alle navn, samt aktiviteter som gikk på teambuilding, ganske viktig når man er tretti personer som skal jobbe intensivt sammen en hel uke.

20170930_114653(0)

I denne forlatte restauranten i Tsaghkadzor arragerte vi fotoutstilling.

 

Temaet for Act Lab er menneskerettigheter, og et par av dagene gikk med til å lære mer om disse, gjennom ulike aktiviteter som quiz og bildeteater (hvor man bruker mennesker og ting til å skape et bilde). En session var kalt «Personal Stories» og her kunne alle skrive ned egne eller noen man kjenner sine historier der man har opplevd brudd på menneskerettighetene. Hele denne dagen var veldig emosjonell og ganske tung. Men det ble veldig fint gjennomførst og tror vi alle fikk mye ut av det.

Så var det over på det mer praktiske ved prosjektet. På hver del av Act Lab fokuseres det på ulike verktøyer man kan bruke for å formidle human rights issues, og i første del handlet det om foto og video. Vi hadde flere workshops for å lære mer om det grunnleggende, blant annet en innføring i historiefortelling i foto som Isan og Christina fra gruppen vår satte sammen. Det var gøy å  dele av sin egen kunnskap med resten av gruppa. Vi fikk også en innføring i hvordan man lager korte videoer, og etter begge øktene var det tid for å øve seg. De fleste hadde en veldig morsom dag med dette, vi gikk rundt i Tsaghkadzor, snakket masse med folkene som bor der, fikk høre historier og tok bilder.

 

Litt kultur må man også få med seg på prosjekt, så det ble tradisjonen tro arrangert Intercultural evening, hvor alle landene delte mat og drikke fra sine land, samt delte litt bilder, fortalte historier og noen opptrådte med sang. Høydepunktet var nok entreen til den finske gruppa, som kom dansende inn «rett fra saunaen» i bare håndklær, med bjørkeris og folkemusikk.

Det ble også tid til en dag med utflukt. Vi hoppet inn i småbusser (den ene sjåføren spilte gangsterrap på full guffe hele veien), og fikk sett på noen flotte gamle klostre oppe i fjellene. Armenia er et veldig vakkert land! Vi reiste til hovedstaden Yerevan, hvor vi møtte en gruppe unge aktivister, som bruker street art og grafitti til å uttrykke sitt politiske ståsted. Det var en veldig inspirerende prat, og fikk nok alle til å tenke over at mye stort kan bli utrettet i det små. På kvelden spiste vi middag inne i en teppefabrikk, meget hyggelig og spesielt lokale.

 

Så var det klart for selve høydepunktet på uka, målet var nemlig å arrangere en fotoutstilling i Tsaghkadzor! Etter mye om og men ble det bestemt at vi skulle ha den i en forlatt restaurant, og det gikk med en hel kveld til å rydde glass og skrot og få det til å se presentabelt ut.

Vi var delt opp i fem grupper, som alle valgte seg et tema innenfor menneskerettigheter, og alle laget bilder utifra disse. Det handlet om barndom og skole, inspirerende sterke personer, drømmer, psykisk helse, krig og konflikter og historier fra de lokale innbyggerne. Vi hadde tre dager på oss, som gikk med til fotografering, utvelging, redigering, fiksing av lokale, promotering, printing og klargjøring. Det gikke unna i et forrykende tempo, og alle jobbet så bra som en gruppe. Når bildene vel hang på veggen var vi alle megastolte over alt vi hadde fått til på så kort tid!

Utstillingsdagen sammenfalt med byfeiringen til Tsaghkadzor, så det var allerede masse folk i byen denne dagen. Vårt lokale lå også veldig nært torget i byen, så vi håpet at vi skulle greie å lokke en del folk dit. Denne bygningen har et veldig dårlig rykte i byen, da den har stått tom i mange år, og blir forbundet med mer eller mindre lyssky aktivitet. Det positive med det, var at ryktet spredte seg veldig fort og alle fikk med seg at det skulle skje noe der. Vi fikk masse positive tilbakemeldinger, og de fleste mente det var en bra ting vi hadde gjort. Om selve utstillingen fikk vi også masse skryt, folk syntes det var veldig moro og se venner og kjente på bilder, samtidig som alle tok seg tid og leste historiene som også hang på veggen med mer seriøse undertoner.Alt i alt var dagen en kjempesuksess, og kultursjefen i byen ville gjerne bruke bildene våre i bymuseet. For å se flere bilder fra prosjektet, sjekk ut Shokkin på facebook; Shokkin group Norge og instagram; Shokkinnorge.

 

 

Kort oppsummert var dette en fantastisk prosjekt å være med på, veldig lærerikt og mye gøy. Hele gruppen fungerte veldig godt sammen, og alle dro nok hjem med masse inspirasjon om hva man skal gjøre videre, og hvordan man kan være menneskerettsforkjemper på et lokalt nivå.

Prosjektet ble gjennomført med støtte fra Aktiv Ungdom og Erasmus+.