Tell a Different Story: Små, annerledes historier

Under kursets første del i Georgia i starten av juni var en av oppgavene vi fikk å  fortelle små, annerledes historier ved hjelp av fotoapparatene våre.
Her er noen av kursdeltakerne fra Norge, Danmark, Azerbaijan, Georgia og Tsjekkia sine fortellinger:

 

martee

Tekst og foto: Marte Rømoen

«Dette bildet er fra innendørs-basaren i Tbilisi. Der kunne man finne bod på bod som solgte all slags frukt og grønnsaker, krydder, kjøtt og hjemmelagde varer. Det var også en egen del for klær og tilbehør, noe nytt og noe brukt. Mannen på bildet hadde en grønnsaksbod på basaren hvor han også solgte hjemmelaget syltetøy. Da han så at jeg tok bilder av basaren gjorde han tegn til at jeg kunne ta bilde av ham også. Han var nysgjerrig på hvor vi kom fra, og vår eminente guide og tolk Anuka kunne svare på både hans og våre spørsmål. Det hele tok en morsomt vending i det han spør henne om jeg er gift og forteller at han har en bror han gjerne vil spleise meg med. Jeg takket pent nei. Eller, det håper jeg, det var selvfølgelig Anuka som videreførte svaret. Kanskje han sitter og venter ennå.»

IMG_1256

Tekst og foto: Vilde Paalgard

«Jeg velger meg dette bildet, denne mannen, disse fargene (og kontrasten mellom dem, kan man kanskje si). Bildet ble tatt en onsdag ettermiddag, på landsbygda i Georgia, et sted jeg antagelig aldri kommer til å være igjen. Mannen står nok der i dag også, selger is langs kanten av veien, og jeg er tilbake i Norge. Jeg forsøkte å fange et øyeblikk av hverdag i Misackieli, og samtidig ta i bruk noe av den kunnskap om fototeknikk, komposisjoner og annet, som fotografen Yuri akkurat hadde undervist oss i.»

IMG_5388 (1)

Tekst og foto: Marit Moberg

«Before I die I want to…. Wake Georgia up.

Jeg har vært i Georgia og Tbilisi ganske mange ganger etterhvert. Og noe av det jeg liker utrolig godt er å bare vandre rundt i gatene og kikke. Gjerne med kamera rundt halsen. Det er så mye spennende og så mye nytt hver gang. Man oppdager hele tiden noe man ikke har sett før, eller noe man tidligere har oversett. 

Denne gangen gikk jeg rundt i gamlebyen i Tbilisi, og kom helt plutselig over dette skiltet. Det står litt malplassert til midt mellom falleferdige bygninger og smale gater et stykke utenfor hovedgata i gamlebyen. Man finner ofte små finurlige, kunstverker, i form av graffiti, kunst, plakater eller lignende i Tbilisi som gjerne inneholder en oppfordring til å gjøre noe, endre noe eller ta stilling til noe. De tydeliggjør ofte noen av de problemstillingene som finnes i det Georgiske samfunn. Det som var så spesielt med dette skiltet var plasseringen, midt blant ingenting. Det virket ikke som det var særlig mange som passerte, eller som bodde i området. Derfor stoppet jeg også opp en ekstra gang akkurat ved dette skiltet. 

Det var da jeg la merke til setning «Before I die… I want to wake Georgia up». Dette fascinerte meg, og det representerer veldig godt det Georgia jeg kjenner. 

Jeg har fått ganske mange georgiske venner, og måten jeg kjenner de på, er at de skiller seg litt ut fra det georgiske samfunnet generelt. Georgia er på mange måter et moderne og velutviklet land, på noen områder har de også tatt noen steg videre enn mange andre europeiske land. Mens på andre områder har deler av det Georgiske samfunnet ikke fulgt helt med på utviklingen, spesielt kulturelt. I mange deler av samfunnet er Georgia, det vi her hjemme kanskje vil kalle, et gammeldags land. Deler av samfunnet er blant annet konservativt og sterkt religiøst, hvor kirken har stor makt. Dette kommer til uttrykk gjennom «gammeldagse» holdninger til f.eks  seksuelle minoriteter og kjønnsroller.

Dette er noe av det mange av mine georgiske venner ønsker å gjøre noe med og gjerne skulle sett en forandring på. De kjemper ofte for et mere åpent samfunn, med bredere forståelse for forskjelligheter, hvor det er plass til alle, og alle har de samme rettigheter. De er ofte sterke aktører i sivilsamfunnet, som gjennom aktivisme og små, men viktige aktiviteter eller handlinger som f.eks å henge opp dette skiltet, sprer sitt budskap. 

De ønsker nemlig at resten av det Georgiske samfunnet skal våkne opp…

På denne måten kan de prøve å gjøre noe med det de mener er problematisk i sitt eget samfunn og rette søkelyset mot det. Et utrolig spennende eksempel på sosial aktivisme, og veldig fascinerende for en tilfeldig forbipasserende som meg.»

Lene

Tekst og foto: Lene Bergersen

«En Trysling i en Bazar i Tbilisi. En ny opplevelse, en annerledes historie å fortelle om rundt middagsbordet heme i Byga.»

GeorgianBoys

Tekst og foto: Christina Storbakken

«To unge gutter i Tbilisi. Fikk et godt inntrykk av folk i Georgia, de er vennlige og smiler masse, og veldig glad i å snakke med fremmede folk. Selv om man ikke alltid forstår hverandre så godt.»

IMG_3566

Tekst og foto: Anuka kapanadze (Georgia)

«Going in Georgian bazar is not easy, especially when it’s raining»

IMG_7176

Tekst og foto: Knud Quist Harteg (Danmark)

«In the small streets of tbilisi. there is not a place to rest the eye’s you keep on looking to find all the small hidden treasures.»

DSC_1710

Tekst og foto: Veronika Netolická (Tsjekkia)

«These people were shepherds of cows. Although they did not have much after our closer arrival they immediately invited us had a snack with them. Exactly those kind of people I met in Georgia: generous and willing to share a little.»

13493763_10157007826965693_1481760649_o

Tekst og foto: Sheyda Allahverdiyeva (Azerbaijan)

«Marit is playing “Davay Dasvidaniya”, the stupidest, the ugliest and the funnies Azeri song ever to get people back to the conference room for another session.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s