Tell a Different Story: De siste dagene og vi sees!

Etter vår fantastiske dagstur til Tbilisi, med medfølgende supra (Georgisk festmåltid – dette får dere høre mere om senere – gled dere!!), så var vi klare til å starte med ny energi på de to siste dagene av prosjektet. Selv om noen av oss var litt slitne etter supra og fest, var vi likevel klare til å fortsette vår vei mot å bli ‘active citizens’ og å fortelle en annerledes historie.

DSC09982

Foto: Shako Mumakashvili

DSC00002

Foto: Shako Mumakashvili

Dag 7 besto av litt innføring i etterbehandling og redigering av bilder, og hvordan man kan bruke forskjellige programmer til dette. Her var vi flere som lærte noe nytt og vi fikk flere gode tips med på veien. Vi fortsatte å jobbe med bildene vi hadde tatt i Tbilisi dagen før og presenterte for hverandre. Så var det endelig dags for en etterlengtet lunsj, med deilig georgisk mat. Vi tok igjen fatt på siste del av det faglige programmet, hvor det var deltagerne selv som bidro med sine erfaringer, kunnskaper og skills. Det var flere av deltagerne som hadde workshops for de andre deltagerne. Blant annet var det bryllupsfotografi, mere redigering av bilder, deling av erfaringer vi har med sosiale media, og ikke minst nybegynner kurs i fototeknikk av vår kjære Chris. Dette var det mange av oss litt ferskere fotografer som benyttet oss av, og workshop’en falt i god smak hos alle. Vi lærte litt mere om hvordan vi kan bruke kamera, om de forskjellige funksjonene og innstillingene, og hvordan vi nå kan begynne å bruke manuell-innstilling i stedet for auto. De mere erfarne fotografene var også imponert over hvor ryddig og oversiktlig Chris hadde lagt det opp. Så cred til Chris! ❤ Det var også litt tid til å leke og eksperimentere med kameraet.

DSC09740

Foto: Shako Mumakashvili

Etter hver dag med opplegg har vi refleksjon, hvor vi blir delt inn i grupper og snakker om hvordan dagen har vært, hva vi har lært, hvordan vi har det, hva var bra og hva kunne vært bedre, osv osv.. Vi bruker forskjellige metoder hver dag, og har jobbet i litt forskjellige grupper. De to siste dagene har vi hatt refleksjon i landegruppene. Og dette er alltid populært hos ‘den norske mafia’, fordi vi har det så utrolig morro i lag. Hver dag snakker vi litt, mere eller mindre, seriøst om det vi skal, men vi har også masse annet på hjerte som vi vil dele med hverandre. Så det løper fort over i andre ting, blant annet så er SKAM og  kjekke georgiske gutter gjennomgående temaer. Vi har også hatt tilfeller av deltagere som har fått åpenbaringer i løpet av prosjektet, så dette måtte også deles og reflekteres over i den norske gruppa. Også ler vi en del, og gjør narr av hverandre, og de andre, og kulturen deres, og kulturen vår. Blant annet liker vi å komme til tiden, det er det ikke alle som gjør. Blant annet liker vi at det er stille når de andre snakker, det er det heller ikke alle som syns er like viktig som oss. For her er det store forskjelligheter og morsomme stereotyper. Og det er både frusterende, spennende og lærerikt. Sånn ser det ut når ‘den norske mafiaen’ holder «møte»:

IMG_9630

Foto: Ninuca Kakabadze

Etter at vi er ferdige med refleksjon/symøte, møtes alle gruppelederne for å diskutere hva som ble sagt i de forskjellige grupper. Ikke SKAM og georgiske gutter, men vi snakker om dagen og prøver å finne ut av hva stemningen er i gruppen, hva har de lært, hvordan bygge videre på det, og hva kan vi gjøre bedre. Deretter legger vi opp planen videre og gjør små endringer og justeringer der hvor det trengs. I gruppeleder-gruppen er det også veldig god stemning, mye latter og moro, og vi lærer mye av hverandre hele tiden. Sånn ser det ut når gruppelederne holder møte (ikke symøte):

DSC_0003.JPG

Foto: Ales Jakubec

Om kvelden er vi sosiale og koser oss i hverandres selskap og med biljard, spill, lek, øl og eksperimentering med kamera. Det er morro!

Foto: Shako Mumakshvili

Så var vi kommet til siste dag, dag 8. Litt trist, men vi gleder oss alle sammen til å møtes igjen i Trysil om noen måneder. Den siste dagen brukte vi på å snakke om hva som skal skje når vi kommer til Trysil. Vi skal nemlig ha en fotoutstilling. Alle deltagerne skal bidra med bilder og historier, så vi har brukt en del tid på å forberede dette. Vi prøvde å samle litt opp på hva vi har lært denne uka om å være ‘active citizens’, om å være globale borgere og drive sosial aktivisme. Om sosiale media, hvordan man kan bruke sosiale media for å fortelle en historie. At dette er noe alle kan. Også vi. Vi kan alle være ‘citizen journalists’ som vi lærte av Diana. Om hvordan vi kan bruke video, foto og  fortelle historier gjennom bilder. Vi har fått øvd litt i praksis med forskjellige oppgaver, feltarbeid i Misaktsieli og ikke minst dagen i Tbilisi, så nå er vi klar for å ta det ett steg videre. Vi jobbet sammen i landegrupper, gikk tilbake til det vi jobbet med i starten, hvilke problemer som finnes i de forskjellige landene, og vi valgte en problemstilling for så å kikke på mulige løsninger. Her prøvde vi å fokusere på hvordan vi gjennom sosial aktivisme og fotografering kan fortelle en annerledes historie og være en del av løsningen på den aktuelle problemstilling. Så dette skal vi bruke månedene som ligger mellom prosjektene på å eksprimentere og leke med, og forhåpentligvis kommer det noe spennende ut av det. Vi gleder oss veldig til å ta fatt på oppgaven og har lagt en plan vi er veldig tilfreds med selv. Dette får dere høre mere om senere.

 

Mobilsjølfie av: Lene Bergersen

Da var tiden kommet for å avslutte prosjektet for denne gang og si farvel. Vi hadde litt evaluering, og en offisiell avslutning av prosjektet på hotellet i Misaktsieli, før vi tok bussen inn til Tbilisi. Her hadde vi avslutningsfest på takterrassen på kontoret til vertsrganisasjonen Droni. Veldig fint og veldig koselig, med masse mat, drikke, flott utsikt, dans, gode samtaler og utdeling av youthpasses (diplomer). Vi koste oss, og nå er prosjektet dessverre over for denne gang. Men vi sees jo snart igjen….. ❤

Last day, shako

Foto: Shako Mumakashvili

grouppicture, yuri

Foto: Yuri Mechitov

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s